Това съобщи Съветът на Европейския съюз, цитиран от БГНЕС. В изявлението

...
Това съобщи Съветът на Европейския съюз, цитиран от БГНЕС. В изявлението
Коментари Харесай

ЕС приема закон за свободата на медиите, който ще защитава журналистите срещу неоснователни искове

Това заяви Съветът на Европейския съюз, представен от БГНЕС.

 

В изказването се споделя, че т.нар. SLAPP дела (strategic lawsuit against public participation), име, което идва от английската дума за пестник, стават все по-притеснителни в цяла Европа.

 

С плана за инструкция ще се вкарат процедурни гаранции против такива искове по цивилен каузи с интернационално отражение.

 

Лицата, които се сблъскват с тези каузи, ще се употребяват от редица процесуални гаранции и отбрани, включващи финансово поръчителство. Съдът може да реши да изиска от ищеца, т.е. от лицето или сдружението, което е почнало делото, да даде гаранция за разноските по производството.

 

Друга опция е предварителното преустановяване на делото. Съдията може да реши да отхвърли, след съответното разглеждане, желае като безпочвен на допустимо най-ранен стадий от производството. 

 

Третият аспект е обвързван с разноските. Тъй като т.н " каузи плесници "  често целят да " изтощят " финансово журналиста или медията, в която работи. Съдът може да реши, че ищецът би трябвало да поеме разноските по производството, в това число разноските за процесуално посланичество на обвинявания.

 

Четвъртата опция се отнася до глобите. В случай на корист със правосъдно произвеждане съдът може да реши да наложи възпиращи наказания или други подобаващи ограничения на страната, която е завела производството.

 

Типични цели на SLAPP са публицистите и правозащитниците. Други лица, участващи в публичния живот, като откриватели и учени, също могат да бъдат обект на офанзиви.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР